E-learningmodule: Verandering. Hoe? Zo!

3 december 2019

Verandering. Hoe? Zo!

Interview met Caroline Hoedemakers – trainer bij Vorm. Caroline geeft de opleiding over verandering als in-house vorming en heeft nu voor dit onderwerp ook een e-learningmodule samengesteld. 

Caroline, als trainer bij Vorm geef je al meerdere jaren de in-house training ‘Verandering. Hoe? Zo!’ Wat vind je zo boeiend aan dit onderwerp?

Ik begeleid al vele jaren organisaties en teams in veranderingsprocessen. De reacties van mensen op verandering zijn heel verschillend: sommigen staan te springen om mee te werken, anderen wachten liever wat af en nog anderen stellen zich vanaf het begin kritisch op.

Caroline Hoedemakers - trainer Vorm
Caroline Hoedemakers - trainer bij Vorm

Ook de argumenten die mensen overtuigen om mee te werken zijn heel divers, ze willen:

  • weten waar de organisatie naar toe gaat
  • het goede voorbeeld zien van het leidinggevend kader
  • vooral bevestiging of zij zich wel kunnen aanpassen.

Dit is een extra uitdaging voor de leidinggevende. Ik vind het dan ook heel belangrijk en boeiend om leidinggevenden te ondersteunen in het methodisch aanpakken van verandering. Er is niets mis met een gezonde dosis intuïtie, maar dat buikgevoel voeden met enkele theoretische kaders en methodische handvatten, vergroot de kans op succes aanzienlijk. 

Verandering is extra uitdaging voor leidinggevende

Verandering. Hoe? Zo!

Ik begrijp het. Daarom wil ik nu graag weten waar jouw motivatie vandaan komt om voor dit thema ook een e-learningmodule te ontwerpen.

We zitten in een context waarbij levenslang leren heel belangrijk is. Leren doe je op vele manieren en op vele plaatsen. Door een opleiding te volgen, door werkplekleren, door boeken te lezen, door op bezoek te gaan bij inspirerende organisaties… en dankzij de tools die we vandaag hebben, ook via e-learning

E-learning maakt deel uit van levenslang leren

Tot slot, Caroline, welke (inhoudelijke) verwachtingen mag ik als trainee hebben van de e-learningmodule over verandering?

Beschouw de e-learningmodule als een voorgerecht. Je krijgt inzichten over hoe jij zelf naar verandering en verandering leiden kijkt, en wat jij daarbij belangrijk vindt. Je krijgt inzicht in de processen die een verandering beïnvloeden, helpend of belemmerend. Je krijgt inzicht over hoe je verandering methodisch aanpakt. Alles wordt doorspekt met concrete voorbeelden van veranderingsprocessen in woonzorgcentra. Op die manier kan je de theorie vertalen naar de praktijk. Er zijn ook voldoende oefeningen ingebouwd om je inzichten te toetsen. 

Meer weten over onze e-learningmodules?

Neem contact op met Caroline Van der Perre: caroline@vzwvorm.be of 0476 08 33 00, ze beantwoordt graag uw vragen.

Klik hier voor de pagina van eVorm met een overzicht van onze e-learingmodules of download de folder.