De Katz-schaal: waarom Johan Dhaene deze opleiding zo graag geeft

15 november 2019

Johan Dhaene geeft bij Vorm al verschillende jaren de zeer gewaardeerde in-house training ‘Katz’. Waarom is hij dit onderwerp zo genegen? En wat vindt hij ervan dat er voor de Katz-schaal ook een e-learning module beschikbaar is?

Waarom is de Katz-schaal zo’n boeiend onderwerp?

Johan Dhaene: De Katz-schaal is om diverse redenen interessant en een fijn onderwerp om te mogen geven. Deze training legt de link tussen het operationele en het financiële luik in een woonzorgcentrum. Beide domeinen werken op elkaar in. 

Johan: Verpleegkundigen, zorgkundigen, paramedici, administratief medewerkers worden op een begrijpelijke en toegankelijke manier ingeleid in de wondere (of complexe?) wereld van de wzc-financiering.

Katz-schaal: hoeksteen VSB-financiering

De Katz-schaal is één van de hoekstenen van de VSB-financiering voor woonzorgcentra. Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van het belang van het opmaken van correcte Katz-schalen die up to date zijn, en hoe zij hier zelf aan bijdragen.

Tot slot geeft het veel voldoening dat ook medewerkers met veel ervaring met de Katz toch nog voldoende nieuwe inzichten meekrijgen.

Er is nu ook een e-learning module voor de Katz-schaal.

(Waarom) was dit nodig?

Johan: E-learning is een nieuwe manier om kennis en inzichten te verwerven. Het is een leuke ervaring om een training die ‘live’ wordt gegeven te herdenken en om te bouwen tot een boeiende e-learning module.

Is een in-house Katz-training nu overbodig?

Johan: Neen hoor, integendeel zelfs. Beide ‘leervormen’ vullen elkaar aan. Elke training staat of valt met de praktische toepasbaarheid op de werkvloer. Door e-learning te koppelen aan een in-house opleiding krijgen de medewerkers de mogelijkheid om de aangeleerde inzichten kort na de training toe te passen en in te oefenen ‘in een veilige omgeving’. Zo wordt een extra meerwaarde aan de in-house opleiding toegevoegd, en de kennis en inzichten geborgen.

Omgekeerd kan ik me voorstellen dat organisaties eerst ‘experimenteren’ met de e-learning module en op die manier getriggerd worden om een in-house opleiding op maat te organiseren, waar we op bepaalde aspecten dieper kunnen ingaan.

Wat mag een trainee verwachten van de e-learningmodule Katz?

Johan: Ik denk dat de ‘vorm’ van een e-learning module heel wat medewerkers aanspreekt. Je kan op je eigen tempo je kennis en inzichten aanscherpen. Al dan niet in combinatie met een in-house opleiding die je al hebt gevolgd of die nog op de planning staat.