Interview Caroline Thierfeldt

26 oktober 2019

Interview met Caroline Thierfeldt, trainer Vorm

E-learning biedt cursisten veel voordelen: je leert waar en wanneer je wilt, en op je eigen tempo. Maar hoe kijken de trainers naar deze leervorm? We vragen het Caroline Thierfeldt, ervaren trainer bij Vorm.

Caroline, je geeft bij Vorm de sterk gewaar-deerde in-house trainingen ‘Seksualiteit bij ouderen’ en ‘Psychische kwetsbaarheid’. Waarom heb je voor deze onderwerpen gekozen?

Zorg kan anders

Caroline Thierfeldt: ‘Van opleiding ben ik psychiatrisch verpleegkundige, en zoals velen werd ik erg geraakt door hoe het er in de zorg soms aan toe gaat. Door de tijdsdruk ligt de focus dikwijls meer op snelheid dan op kwaliteit. 

Caroline Thierfeldt
Caroline Thierfeldt

Vanuit mijn overtuiging dat zorg anders kan, heb ik heel bewust de keuze gemaakt om, naast mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige en mijn coaching-praktijk, trainingen te gaan geven. 

Training tilt zorg naar hoger niveau 

‘Psychische kwetsbaarheid’ en ‘Seksualiteit bij ouderen’ zijn twee vormingen die helemaal passen bij mijn ambitie om de zorg naar een hoger niveau te tillen. Ze zoomen in op de mens, die ook bestaat naast ‘de patiënt’. Mensen zijn immers zoveel meer dan dat waarvoor ze jouw zorg nodig hebben. 

Seksualiteit bij ouderen - e-learning vzw Vorm

Deze onderwerpen kijken naar die diepere schil: Wat drijft een mens? Waarom doet hij wat hij doet? Hoe vindt hij betekenis & zingeving in zijn leven? Hoe bereik ik hem als hulpverlener? En waarom verbetert dit kijken naar de mens, naast de patiënt mét een probleem, alles wat ik in mijn werk aan het doen ben?’

Ik begrijp wat je bedoelt. Daarom ben ik heel benieuwd waarom je voor deze thema’s e-learning modules hebt opgezet. Was is jouw motivatie?

E-learning biedt organisaties veel voordelen

Caroline: ‘In de eerste plaats denk ik dat e-learning zorgorganisaties veel voordelen biedt. Bij een in-house vorming ben je afhankelijk van de praktische organisatie: agenda’s afstemmen, locatie plannen, verkeersomstandigheden en dergelijke meer.
Door het gebruik van e-learning kan je als zorginstelling letterlijk eender wanneer dat voor jou past, door het opstarten van je computer, laptop of tablet, de trainer in huis halen. Als trainer ben ik enorm blij met deze ontwikkeling, want zo maken we het mogelijk om veel meer zorgverleners te bereiken, op een heel toegankelijke manier.’

Blended learning concept

‘Daarnaast kan je met e-learning de in-house vormingen naar een hoger niveau tillen. Afhankelijk van de kennis en ervaring van de medewerker kan je kiezen tussen een in-house vorming of e-learning, of een combinatie van beide (blended learning). Bij ‘Psychische kwetsbaarheid’ hebben we nadrukkelijk gekozen voor het blended learning concept. In-house training omdat dit onderwerp vraagt om meer ervaringsgerichte training, en als voorbereiding een e-learningmodule om de basiskennis op te frissen.’

Dieper ingaan op specifieke theorie

‘We merken tijdens vormingen vaak dat cursisten geprikkeld worden dieper in te gaan op het onderwerp, en erg gerichte vragen hebben. Voor die specifieke theorie zijn online-modules beschikbaar. Ook zitten medewerkers soms met specifieke casuïstiek in hun hoofd: deze kan dan weer in-house met de trainer praktisch worden uitgediept, als de medewerkers de theoretische kennis al verworven hebben.’

Confronterende onderwerpen

‘Voor sommige medewerkers zijn de thema’s die ik geef, erg confronterend. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘Seksualiteit bij ouderen’. Voor hen is het een grote meerwaarde dat zij dit onderwerp privé, in hun eigen habitat, door kunnen nemen. Zonder confrontatie met een groep collega’s, of meningen van anderen. Hierna is een gezamenlijke training dan weer zinvol om van de theorie een praktisch teamgebeuren te maken. Na de e-learning heeft iedereen dezelfde theoretische achtergrond en deelt dezelfde inzichten. Dat is ook een voordeel.’

Tot slot, Caroline, wat mag ik als trainee verwachten van de e-learning modules die jij maakt?

Caroline: ‘Tijdens de e-learning word je uitgedaagd om na te denken over moeilijke casussen. Vanuit deze worsteling krijg je een dieper inzicht in de pittige thema’s van seksualiteit en psychische kwetsbaarheid. Altijd op je eigen tempo, en op een plek die jij kiest. Ik vind het belangrijk om in mijn trainingen de praktische toepasbaarheid voor ogen te houden. Het doel van elke training is om jou als medewerker beter te wapenen voor de uitdagingen waarmee je op de werkvloer dagelijks te maken hebt. Mijn verpleegkundige achtergrond helpt me om in voorbeelden te denken: van op een afdeling in een woonzorgcentrum, over een ziekenhuisafdeling, tot de psychische thuiszorg.

Vorming en zorg gaan over mensen. Ik geef je tools om (terug) met passie in je vak te kunnen staan en jouw doel te bereiken waarvoor je in de zorg bent gestapt.’

‘Verbinding creëren, daar gaan we voor.’

De vele voordelen van e-learning

VOOR ORGANISATIES

 • besparen op indirecte kosten (vervoer, accommodatie …)
 • geïndividualiseerde vormingstrajecten
 • eenvoudig aanpasbare leerformats
 • brede doelgroep uniform trainen

VOOR CURSISTEN

 • interactieve en aantrekkelijke inhoud
 • leren op eigen tempo
 • inzicht in eigen kennisniveau en groeikansen
 • 24/24 en 7/7 toegang
 • just in time, just enough
 • diverse leerstijlen

VOOR TRAINERS

 • eenvoudig het leerniveau van cursisten nagaan
 • interactieve en aantrekkelijke tools
 • flexibel en aanpasbaar voor een optimaal resultaat

Meer weten over eVorm?

Neem contact op met Caroline Van der Perre: caroline@vzwvorm.be of 050 84 10 57.